Aangemaakte reacties

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Labrekenen #3320
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Eline,

  Je begint met te berekenen hoeveel mol zoutzuur in 50,00 liter 0,1000 mol/l zoutzuur zit. Je weet dan hoeveel mol zoutzuur je nodig hebt. Als je daarna de molmassa van zoutzuur gebruikt, dan weet je hoeveel gram zoutzuur je nodig hebt. Kan je nu zelf berekenen hoeveel liter geconcentreerd zoutzuur nodig is?

  Mocht je er met deze uitleg niet uitkomen post dan nog even je berekening, dan helpen we je verder.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 2 weken geleden door M. Bus.
  In reactie op: Binas tabel 31c IR-spectroscopie #3238
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Fiene,

  Bij de C-H strek overlappen een s orbitaal en een p orbitaal en vormen dan twee sp orbitalen. De trilling is maar in één richting. Dit heet sp.

  Bij de alkeen is er een s orbitaal en twee p orbitalen die overlappen en dan drie SP orbitalen vormen. Ze liggen in een soort driehoek, waardoor je je misschien kan voorstellen dat ze dan in een vlak kunnen trillen en dus niet driedimensionaal. Dit heet sp2.

  Welke wel driedimensionaal kan trillen is de sp3. In dat geval krijgen de orbitalen een vorm met drie orbitalen omlaag in een driehoek en één omhoog. De trillingen kunnen nu driedimensionaal plaatsvinden.

  Elke trilling absorbeert IR licht van een andere golflengte. Daardoor heeft elk molecuul een eigen uniek IR spectrum.

  Is het zo duidelijker?

  In reactie op: Kleur van zelfgekozen frisdrank #2541
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Lexa,

  Je bent op de goeie weg! Als je een base toevoegt dan verdwijnt de H3O+ en schuift de reactie naar Z-. Dus als je aan de ene kant iets weghaalt verschuift het evenwicht naar die kant. Dit werkt ook andersom. Als je aan dezelfde kant iets toevoegt, dan stuur je het evenwicht de andere kant op. Kan je nu zelf bedenken wat je aan die kant van de vergelijking kan toevoegen om het evenwicht naar HZ te kunnen sturen?

  In reactie op: Kleur van zelfgekozen frisdrank #2539
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Lexa,

  Zoals je al schreef is het een evenwicht. Dat betekent dat als er evenwicht is en er wordt iets toegevoegd of weggehaald van één van de reactanten dan stelt zich een nieuw evenwicht in. Kan je nu bedenken hoe je dit evenwicht kan sturen, zodat je ofwel meer HZ(aq) maakt of juist meer Z-?

  Als het niet lukt dan stuur je gewoon een aanvullende vraag.

  Succes!

  In reactie op: beton #2353
  M. Bus
  Deelnemer

  Je hebt het begrepen Max!

  In reactie op: beton #2347
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Max, wat goed dat je bekend bent met neerslagreacties en met oplosvergelijkingen. Voor het antwoord op je vraag heb je beide nodig. Of een zout goed of slecht oplosbaar is hangt af van hoeveel zout je in een hoeveelheid water kan oplossen tot het verzadigd is. Op dat moment slaat er net zo veel zout neer als dat er oplost. De neerslagreactie en de oplosreactie zijn dan in evenwicht. Ze vinden dus tegelijkertijd plaats. Bij een slecht oplosbaar zout is dit evenwicht heel snel bereikt omdat er maar weinig oplost. Bij een goed oplosbaar zout wordt dit evenwicht misschien helemaal niet bereikt omdat alles oplost. Als je dan steeds meer zout toevoegt zal het op een bepaald moment niet meer oplossen en heb je ook daar evenwicht bereikt. Is het zo duidelijk? Zo niet dan zie ik wel een vervolgvraag verschijnen.
  Gr. Marcel

  In reactie op: pH-aanpassing #2137
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste VWO leerling,

  Toevallig hebben we eerder deze vraag al een keer beantwoord: https://www.mijnscheikunde.nl/vraagbaak/onderwerpen/topic/h-en-ph-berekening/

  Mocht het na het lezen van dit antwoord nog niet duidelijk zijn laat het dan even weten. Ik ben benieuwd hoever je zelf komt.

  In reactie op: Structuurformule octadeca-9,12-dieenzuur #2109
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Morel, het is niet de bedoeling dat ik hier alleen het antwoord geef! We proberen je zelf het inzicht te laten krijgen waardoor je soortgelijke opgaven later in je examen helemaal zelf kunt doen. Kun je eens laten zien wat je zelf hebt? Dan kan ik je verder helpen.

  In reactie op: Structuurformule octadeca-9,12-dieenzuur #2107
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Morel,

  Octadeca-9,12-dieenzuur wordt ook wel linolzuur genoemd. Het is een lineaire (niet vertakte) keten van 18 koolstofatomen waarbij atoom 1 van het zuur is. Daarna hebben we nog “dieen” wat betekent dat er twee dubbele bindingen in zitten. Eén dubbele binding zit tussen koolstofatoom 9 en 10 en er zit een dubbele binding tussen koolstofatoom 12 en 13. Kan je met deze informatie de structuur zelf tekenen?

  In reactie op: stoichiometrische berekeningen #2006
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Timmy,

  Als ik je vraag goed lees dan staat er dat je het zuiverheidsgehalte van de onzuivere zink moet bepalen in massaprocenten. Dit betekent welk deel van de massa van het onzuivere zink is echt zink. Bijvoorbeeld 90% zuiver betekent dat 90% zink is en 10% zijn onzuiverheden.

  Helpt dit je verder?

  In reactie op: stoichiometrische berekeningen #2003
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Timmy,

  Je hebt gelijk dat er precies evenveel mol zink is weggereageerd als dat er waterstof is ontstaan. De som gaat er vanuit dat alle zink reageert en dat alleen de onzuiverheden overblijven. Het aantal mol zink wat heeft gereageerd weet je nu al, dus kan je dan zelf uitrekenen wat de zuiverheid is in massaprocenten?

  Succes!

  In reactie op: Structuurformule octadeca-9,12-dieenzuur #1617
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Ilek,

  Met je vraag of het 8 of 10 c-atomen is zit je al in de goede richting. Het betekent namelijk dat het een keten is van 18 c-atomen. Nu kan je dus ook bedenken wat de ketenlengte is van nonadecaan of hexadecaan.

  In reactie op: Stikstof #1299
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Wesley,

  De verbranding in een dieselmotor gaat bij een zeer hoge temperatuur. De zuurstof die nodig is voor deze verbranding komt in de motor in de vorm van lucht. In die lucht zit bijna 80% stikstof. Bij die temperaturen ontstaan ook stikstofverbindingen omdat de verbrandingsgassen met stikstof kunnen reageren. NOx (NO en NO2 samen) zijn in het uitlaatgas het meest voorkomende reactieproduct van deze soort.

  Fijnstof is iets anders. Fijnstof bestaat voornamelijk uit roetdeeltjes, wat eigenlijk het deel van de diesel is die niet volledig is verbrand.

  Mocht je verder nog vragen hebben, of je klasgenoten hebben nog vragen, laat ze dan gerust een vraag plaatsen op http://www.mijnscheikunde.nl

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)