Zout in water, geleiding

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Reacties Zout in water, geleiding

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1802 Reageer
  Iris
  Gast

  Hoi!

  In de klas hebben we het over een elektrochemische cel gehad. Dit snap ik, en ik snap dat dit gebaseerd is op de redoxreactie van een oxidator en een reductor.

  Nu snap ik alleen niet meer zo goed wat nu het verschil is tussen een zo’n cel (met membraam en zoutbrug ertussen ‘gescheiden’ kanten) en een simpel potje water met zout, dat óók geleidt. Is dit met het zout op hetzelfde principe gebaseerd als de elektrochemische cel, dus redoxreacties? Zo ja, waarom is dit dan niet gescheiden door een membraam en is er geen zoutbrug nodig?

  Hopelijk kunnen jullie hier iets over vertellen, alvast heel erg bedankt!

  Mvg, Iris

  #1803 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Hallo Iris,

  Je hebt een heel heldere vraag gesteld, waar ik direct een redelijk antwoord op kan geven. Ik neem maar even aan dat jij met “een simpel potje met zout” elektrolyse bedoelt. Dan is er inderdaad geen membraan of zoutbrug nodig.
  Bij een elektrische cel heb je, zoals jij zegt, een (relatief sterke} oxidator en een (relatief sterke) reductor. Deze mogen natuurlijk niet rechtstreeks met elkaar gaan reageren, anders krijg je geen elektriciteit. Ze moeten dus gescheiden worden door een zoutbrug of een membraan. Zo’n zoutbrug is nodig om ionentransport door de oplossing mogelijk te maken; er moet een stroomKRING zijn. De werking van een elektrische cel berust op een SPONTANE reactie tussen een sterke OX en een sterke RED, Maar dan wel VIA de elektroden.
  Bij een elektrolyse heb je te maken met een GEDWONGEN reactie: je moet er (elektrische) energie in stoppen om de (relatief zwakke) OX en de (relatief zwakke) RED te laten reageren aan de elektroden. Omdat ze zo zwak zijn, reageren ze niet met elkaar; er is dus geen zoutbrug of membraan nodig.
  Als ik zeg, relatief sterk en zwak, doel ik op BINAS 48; als de OX boven de RED staat zijn ze beide relatief sterk, staat de OX onder de RED, dan zijn ze relatief zwak.

  Hopelijk kun je hiermee verder. Succes.

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #1804 Reageer
  Iris
  Gast

  Hoi,

  Heel erg bedankt voor het heldere antwoord. Ik snap het helemaal!

  Mvg, Iris

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Zout in water, geleiding
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">