Witter verf
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Witter verf

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #1445 Reageer
    Rick
    Gast

    Ik heb in de natuur nog nooit een witte tint gezien die zo wit is als witte verf. Hoe wordt deze verf gemaakt? Is dit een niet-natuurlijke kleurstof?

    #1447 Reageer

    Hallo Rick,

    Waarom heeft een stof een kleur? Omdat bepaalde golflengten in het zichtbare licht er door worden geabsorbeerd en dus niet meer teruggekaatst. Wat doet deze superwitte stof stof van jou dus?
    Als je vraagt “hoe wordt deze verf gemaakt?” geef je al al aan dat deze niet-natuurlijk is. Ga nu maar eens zoeken naar een super witte kleurstof. Ik schat in dat je hem snel vindt. Als je er niet uit komt, merk ik het wel, toch?

    Succes,

    Jan Wim Peters

    #1450 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    In witte verf zit meestal titaandioxide. Hier is de wiki pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_dioxide
    Het komt dus als mineraal voor in de natuur maar wordt ook vaak synthetisch gemaakt.
    De essentie is dat de kleur-deeltjes heel erg klein zijn Daardoor hebben ze een groot oppervlak en hebben ze veel ‘wit-kracht’.
    Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?

    #1457 Reageer
    Rick
    Gast

    Hallo Jan Wim,

    Hartelijk dank voor uw antwoord.
    De stof die me nu te binnen schiet is calciumcarbonaat(kalk). Echter heb ik het idee dat er nog grijstinten door deze stof heen zitten. Wordt er nog wat aan toegevoegd dat de kleur zuiverder maakt?

    Nogmaals dank,

    Rick

    #1459 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Beste Rick,

    Verf is een fascinerend product. Door een uitgelezen combinatie van stoffen kan je verf in bijna alle kleuren krijgen. Over het concept kleur in relatie tot deeltjesniveau is al e.e.a. uitgelegd hierboven. Jij hebt een vraag over wit, en titaan(IV) dioxide is een bekende witte kleurstof (jaja wit is geen kleur zeggen sommigen!) die veel in verf gebruikt wordt.
    Calciumcarbonaat is een ander voorbeeld van een witte stof. “zuiver wit” is een reclamekreet. BIj een verfwinkel heb je vaak kleurenwaaiers. Bij wit vind je dan natuurwit, gebroken wit, etc.
    Bedenk overigens dat calciumcarbonaat verschillende verschijningsvormen heeft (kijk maar eens op wikipedia). Calciumcarbonaat is wit. Als er grijstinten in zitten kan het zijn dat het poeder niet 100% uit CaCO3 bestaat. Kleine vervuilingen/verstoren kunnen wijzigingen in de kleur geven.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Witter verf
Je informatie:



vraagbaak icoon Organische naamgeving
Scheikunde | Havo | 4
Vraag
Organische naamgeving
Ik heb gemerkt dat je bij sommige namen wel de plek van een groep moet aangeven en bij andere niet. Bij butaanzuur stond er niet butaan-1-zuur, terwijl dit wel gewoon een aparte groep is. Bij butaan-1-ol stond zoals je ziet wel een plaats aangegeven. Ook staat er in de carbonzuren groep een dubbele binding, maar […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon chemisch evenwicht
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
chemisch evenwicht
Hoe kan je de kant met het meest / minst aantal mol bepalen? (chemisch evenwicht) bv. Hb + O2 <-> Hb(o2) Omdat er een volume toename is verschuift de evenwicht naar de kant met het meeste aantal mol dus naar links maar hoe weet je dat je meer mol links hebt?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon molaire concentratie naar volumeprocent
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
molaire concentratie naar volumeprocent
Beste Ik begrijp niet hoe je van de molaire concentratie naar het volumeprocent gaat. Het gaat over CH3COOH: -massadichtheid: 1050 g/l -molaire concentratie: 1,334 mol/l
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Helpen zoeken examenvraag
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Helpen zoeken examenvraag
Hallo! Ik heb een vraagje. Kunnen jullie mij wellicht helpen bij het zoeken van een examenvraag? Hij heette iets met ‘CO2-opvang’ en het ging over aardgas. En waarom behandeld aardgas groener was omdat er minder co2 zit. Had deze vraag op m’n SE vandaag en was benieuwd want ik wilde graag nakijken. Ik kan de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Reactievergelijking
Aan soda Na2CO3 • 10H2O wordt een hoeveelheid zwavelzuuroplossing toegevoegd. Het overgebleven zwavelzuur wordt daarna getitreerd met natronloog. Wat zijn hier de twee reactievergelijkingen van? En wat voor type titratie is dit?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Rendement
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Rendement
Hi, Ik snap volgende opdracht niet helemaal: In een FT-proces wordt 200 kmol per minuut CO en een overmaat H2 in de reactor gevoerd. De reactor produceert 20 kmol per minuut C8H18. Uit deze gegevens kun je afleiden dat niet alle CO wordt omgezet in C8H18. Er ontstaan bijproducten. Berekent met molair rendement van dit […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel
Hai goedenavond! Ik heb 2 vraagjes vraag1; scheikunde examen VWO ‘2 syntheses van ibuprofen’ vraag 23, je moet het aantal gram ibuprofen berekenen en dat begrijp ik, maar ik had als molecuulformule van ibu c11h1802 want ik had maar 11 C’s geteld. Klopt het dat er op zo’n hoek 2 C’s zitten? In de benzeen […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon vormingswarmte cyclohexeen
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vormingswarmte cyclohexeen
hallo, waar vind ik de vormingswarmte van cyclohexeen en gelijkbare stoffen? ik zie ze niet in binas t57
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon structuurformules
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
structuurformules
Hallo, bedankt voor het antwoorden van de vorige vragen het heeft geholpen dankuwel! Ik heb weer vragen: 1.  Wanneer moet je carbonzuur gebruiken als uitgang en wanneer zuur? 2.In mijn boek lieten ze de structuurformule zien van methylpropaanzuur, maar ze geven niet aan waar de methyl hoort, ik zou denken dat het 2-methylpropaanzuur zou horen […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Systematische naamgeving van een alkyn
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Systematische naamgeving van een alkyn
Stel je hebt een alkyn met daarin twee keer een drievoudige binding wat wordt dan de uitgang?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts