Welke structuurformules moet je uit je hoofd kennen?

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Reacties Welke structuurformules moet je uit je hoofd kennen?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #3094 Reageer
  Roy Berner
  Gast

  Ik ben de dochter van een collega aan het helpen met scheikunde die in 5havo zit. Op zich snap ik alle vragen en hoe ze aan het antwoord komen. Het enige wat niet duidelijk is voor mij is wat zij moet weten voor een toets. Ze kunnen niet verwachten dat zij alle structuurformules en reacties uit haar hoofd kent lijkt mij. Maar hoe kan ze deze opzoeken bijvoorbeeld in de binas? Ik kan de vragen en antwoorden als bijlage meesturen als dat mogelijk is.

  #3097 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Hallo Roy,

  Nee, het zou niet best zijn als ze alles uit het hoofd moeten leren.
  In de syllabus scheikunde HAVO staat niets over het kennen van structuurformules. Ze moeten worden afgeleid uit de molecuulformule en de geleerde covalenties. Wel is het handig dat je er een paar onthoudt, zoals die van water en koolstofdioxide. Bij de koolstofchemie worden structuurformules afgeleid uit de naam, bijvoorbeeld 1-buteen, 4 C atomen en dubbele binding op plaats 1.
  Als bijvoorbeeld wordt gevraagd naar de structuurformule van stikstof, moet een leerling uit N2(geleerd) en covalentie N is 3(geleerd), komen op een drievoudige binding tussen 2 N atomen. (Sorry, ik kan dat niet laten zien in tekst).
  Ik stuur een link mee naar de recente syllabus.

  https://www.examenblad.nl/examenstof/syllabus-2022-scheikunde-havo/2022/f=/scheikunde_havo_2_versie_2022.pdf

  Succes verder en groet,

  Jan Wim Peters

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Welke structuurformules moet je uit je hoofd kennen?
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">