Stikstof

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #1297 Reageer
  Wesley
  Gast

  Hoi,
  ik verwacht bij het schoolonderzoek wel een vraag over stikstof. Ik begrijp nog niet goed hoe NOx kan ontstaan in een dieselmotor. En is het juist dat 1 van de negatieve effecten van stikstof op de luchtkwaliteit is dat er fijnstof ontstaat? Alvast bedankt.
  Wesley

  #1299 Reageer
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Wesley,

  De verbranding in een dieselmotor gaat bij een zeer hoge temperatuur. De zuurstof die nodig is voor deze verbranding komt in de motor in de vorm van lucht. In die lucht zit bijna 80% stikstof. Bij die temperaturen ontstaan ook stikstofverbindingen omdat de verbrandingsgassen met stikstof kunnen reageren. NOx (NO en NO2 samen) zijn in het uitlaatgas het meest voorkomende reactieproduct van deze soort.

  Fijnstof is iets anders. Fijnstof bestaat voornamelijk uit roetdeeltjes, wat eigenlijk het deel van de diesel is die niet volledig is verbrand.

  Mocht je verder nog vragen hebben, of je klasgenoten hebben nog vragen, laat ze dan gerust een vraag plaatsen op http://www.mijnscheikunde.nl

  #1300 Reageer
  Wesley
  Gast

  Wow, jullie zijn snel!
  Helemaal duidelijk nu.

  #1314 Reageer
  Paul
  Deelnemer

  Een kleine aanvulling: de reden dat NOx vooral gevormd wordt bij dieselmotoren, en veel minder bij benzine motoren, komt doordat een benzinemotor bijna stochiometrisch bedreven wordt (precies genoeg zuurstof voor de hoeveelheid benzine) terwijl bij een dieselmotor altijd een overmaat aan zuurstof aanwezig is. Deze overmaat kan vervolgens gedeeltelijk bij de heersende hoge temperatuur en hoge druk tot NOx reageren, zoals al beschreven.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Stikstof
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">