Staal bijtende stof

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 2 maanden geleden door Anoniempje123.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #3324 Reageer
  Anoniempje123
  Gast

  Ik ben een presentatie aan het maken voor mijn een a laatste scheikunde opdracht. Een stukje gaat over zuren en roest enzo, dus ik was aan het zoeken naar een stof die staal aanbijt, en hoelang dat dan duurt. Ik heb bijna overal op Google gezocht en gevraagd enzo maar ik kan het nergens vinden. Misschien kan een van jullie me helpen?

  #3325 Reageer
  Mathijs
  Deelnemer

  Hoi Anoniempje123,

  Zoals je zelf al aangeeft gaat zuur en roest goed samen. Sterke zuren oxideren ijzer, namelijk, en staal is uiteindelijk gewoon ijzer met nog koolstof erin.

  Er zijn een hoop sterke zuren, en als ze sterk genoeg zijn, kan je met ze allemaal wel staal laten roesten. Hoelang het precies duurt om een stalen voorwerp sterk aan te laten vreten door een sterk zuur is trouwens van heel veel dingen afhankelijk. Hoe sterk is het zuur precies? Geconcentreerd zwavelzuur zal veel sneller reageren dan een wat verdunde azijnzuuroplossing. Wat is de verdelingsgraad van het staal? Staalpoeder zal veel sneller volledig doorgeroest zijn dan een stalen kogel. En ook de temperatuur speelt een belangrijke invloed.

  Het behandelen van staal met zuur is trouwens niet alleen nadelig, maar wordt in een gecontroleerde manier gebruikt om stalen voorwerpen te versieren. Zoek maar eens op ‘staal etsen’, of in het Engels ‘etching steel’.

  Groeten,
  Mathijs

  #3326 Reageer
  Anoniempje123
  Gast

  Bedankt!

  Dit helpt heel erg bij mijn presentatie.
  Weer wat geleerd vandaag

  Met bijzonder veel dankbaarheid
  Anoniempje123

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Reactie #3325 in Staal bijtende stof
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">