Reactiediagram

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #2979 Reageer
  Maxime van Eerden
  Gast

  Hoe kan ik zien met behulp van een diagram die aangeeft hoeveel mmol van een bepaald product is gevormd op de verticale as en tijd in seconden op de horizontale as na hoeveel seconden de reactie is afgelopen?
  Wanneer het gaat om ammonia met 30% ammoniak en dit percentage wordt verlaagd naar 25% hoe verandert het verloop dan?

  #2981 Reageer

  Beste Maxima,

  Antwoord op je eerste vraag:
  Een reactie is afgelopen tenminste 1 of meer van de reactanten/beginstoffen op is. Als er een beginstof op is, dan kan er geen product meer ontstaan.
  Dus in je diagram zou er een moment moeten zijn dat de hoeveelheid mmol van het product niet meer verandert, dus hetzelfde blijft. Op dat moment wordt er geen nieuw product meer gevormd en is de reactie dus afgelopen. Dit moment moet je in je diagram opzoeken en dan vervolgens kijken welke tijd in seconden er dan bij past op de horizontale as.

  Antwoord op je tweede vraag:
  Ik vermoed dat ammoniak een van de beginstoffen is. Klopt dat?
  In dat geval verlaag je dus de concentratie van een van je beginstoffen. De concentratie van je beginstoffen bepaald de snelheid van je reactie. Hoe lager je concentratie hoe….. (vul maar aan).
  Als je reactie sneller/langzamer gaat, wat gebeurt en dan met de tijd die nodig is om dezelfde hoeveelheid product te vormen, dus tot de reactie klaar is?

  Kun je hiermee vooruit?

  Laat het maar weten als nog nog vragen hebt!

  Groeten,

  Yvette

  #2983 Reageer
  Marije vd Laan
  Gast

  Dag Yvette, bedankt voor je antwoord ☺️ Wat een fijne site dit!
  Wanneer de concentratie lager is, is de reactiesnelheid lager! (Toch). Dus de lijn op de grafiek is lager ( toch) omdat er minder geproduceerd wordt en loopt onder de andere lijn. En gaat eerder horizontaal lopen omdat de beginstof eerder op is?!

  Gr. Marij…

  #2993 Reageer
  Jan Wim Peters
  Bijdrager

  Hallo Marije,

  Poeh, erg lastig om in tekst alléén elkaar te begrijpen. Een plaatje helpt meestal. Zie bijlage.
  Als we kijken naar een eenvoudige reactie A + B –> C (A is in overmaat, dus B zal opraken)
  en we starten met alleen A en B, dan is de concentratie [A] en [B] in het begin groot en dus ook de reactiesnelheid. Hoe kleiner de concentraties, hoe kleiner de reactiesnelheid. Bij een ONDERmaat B zal na verloop van [B] 0 worden dus ook de reactiesnelheid. Je kunt dat aan het bovenste diagram zien omdat de concentratie [A] constant blijft. En natuurlijk is ook [B] constant( nul) en [C] eveneens. Wat zal [C] worden?
  Hopelijk is het zo wat duidelijker. Geef je nog even antwoord?

  Groet,

  Jan Wim Peters

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Reactiediagram
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">