Opstellen van lewisstructuren

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Chemie & technologie Opstellen van lewisstructuren

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #2677 Reageer
  Lisa
  Gast

  Hallo,

  Ik heb een beetje moeite met het begrijpen van het opstellen van lewisstructuren. Misschien ligt dat eerder aan mijn manier van opstellen van de structuren zelf. Ik snap namelijk wel de manier waarop je een lewisstructuren moet ‘invullen’ als het ware. Dus hoe je de elektronen plaatst, maar niet zozeer waar je een atoom zelf neer zet. Als je bijvoorbeeld eentje hebt waar er formele lading meespeelt, mogen sommige atomen opeens minder vaak of vaker binden. Hierdoor kan het ook nog zijn dat het geheel neutraal wordt. Mijn vraag is dan dus.. hoe stel je zo’n structuur dan op? Hoe weet je waar je welke atoom plaatst met de bindingen?

  #2682 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Hallo Lisa,

  Het is mij niet helemaal duidelijk waar jouw probleem ligt. Vooral de opmerking: “Hierdoor kan het ook nog zijn dat het geheel neutraal wordt.” geeft bij mij verwarring. Kun je een voorbeeld geven van een ion of molecuul, waar je een Lewisstructuur bij moet bedenken?
  Ik wacht af.

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #2683 Reageer
  Lisa
  Gast

  Ja, tuurlijk! In het boek hadden ze bijvoorbeeld gebruik gemaakt van ethylethanoaat. Bij de mesomerie ervan creëer je dan bijvoorbeeld een zuurstof-atoom met 3 bindingen en 1 met slechts één binding. Hieruit ontstaat dan dus + en – en is die neutraal. Dat gedeelte, dat positief en negatief bij elkaar opgeteld neutraal, was prima te volgen, maar dat je dat zo ook mag tekenen is voor mij een raadsel. Hoe weet je bijvoorbeeld wanneer dat mag? Het gaat mij er dan uiteindelijk ook meer om dat als ik een lewisstructuur moet tekenen, dat ik dan wel weet hoe ik die atomen moet ordenen. Doordat ik soms dan bijvoorbeeld niet weet dat meerdere bindingen mogen, krijg ik het hele structuur niet en vervolgens de lewisstructuur dus ook niet. Dat is op het moment een beetje het probleem. Ik hoop dat u, met deze informatie, mij verder kan helpen. Alvast bedankt!

  #2684 Reageer
  Lisa
  Gast

  Een ander voorbeeld, die niet zo zeer te maken heeft met mesomerie (al heeft hij er wel een) is bijvoorbeeld diazomethaan. Ik had namelijk verwacht dat je het koolstofatoom simpelweg in het midden plaatst (omdat die de meeste bindingen kan vormen), maar kennelijk is dat niet de bedoeling.

  #2685 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Dag Lisa,

  Dit voorbeeld van ethylethanoaat is niet zo moeilijk. Je begint natuurlijk met de structuurformule en dan plaats je bij de O -atomen nog elk 2 niet-bindende elektronenparen. Een bijbehorende grensstructuur krijg je door 1 bindend paar van de C=O te verplaatsen naar het O -atoom als niet-bindend. En een niet-bindend paar van het andere O-atoom verplaats je naar O-C tot een bindend paar. je krijgt dan ook 2 formele ladingen op de O-atomen.
  Als er geen structuur bekend is, kun je de stelregel gebruiken dat 1 atoom wordt omringd door 2 of meer andere. Meestal gaat dat goed, soms moet je wat proberen. Bijvoorbeeld N2O lukt niet met O in het midden. Probeer maar.

  Ik hoop dat je zo verder komt, anders meld je je maar.

  Succes en groet,
  Jan Wim Peters

  #2686 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Diazomethaan is CH2N2 toch?
  Op grond van de naam en de gegeven molecuulformule zou je al kunnen bedenken dat de C niet in het midden zit, omdat de naam is afgeleid van methaan. Je zou anders nog dit kunnen bedenken: H – N = C = N – H met een niet-bindend paar op beide N-atomen. Maar uit de vraagstelling moet blijken dat dit inderdaad niet de bedoeling is.
  Je snapt wel hoe je kunt achterhalen hoeveel bindende en hoeveel niet-bindende elektronenparen er moeten zijn?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Opstellen van lewisstructuren
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">