Oplossingen, suspensies en emulsies

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Stoffen & deeltjes Oplossingen, suspensies en emulsies

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1325 Reageer
  Sanne
  Gast

  Ik kom niet uit de vragen van mijn boek. Ik heb nu een vraag ‘als ik twee hydrofiele stoffen met elkaar meng dan ontstaat er een oplossing/suspensie/emulsie’
  Ik kan het antwoord nergens vinden. Kan iemand hiermee helpen? Zo ja, wat is het en waarom?

  #1326 Reageer
  Rob Hooft
  Deelnemer

  Hoi Sanne!

  Ergens zal vast in de boeken staan dat stoffen die op elkaar lijken goed in elkaar oplossen.

  De oplossing zit hem er dus in dat je “twee hydrofiele stoffen” met elkaar gaat mengen. Die lijken op elkaar! En nu kun je het antwoord dus zelf verzinnen?

  In een oplossing zitten de moleculen van verschillende stoffen echt helemaal kris kras door elkaar. Dat gaat het beste als ze elkaar niet “in de weg” zitten: dus bijvoorbeeld twee hydrofiele stoffen. Of juist twee hydrofobe stoffen. Stoffen die op elkaar lijken zitten net zo lief door elkaar heen als apart. Een oplossing is net zo doorzichtig als water (maar kan wel een kleurtje hebben).

  Als je een hydrofiele en een hydrofobe vloeistof probeert te mengen dan lukt dat niet zomaar, en blijven moleculen van dezelfde stof liever bij elkaar zitten. Dan krijg je druppeltjes van de ene stof in de andere stof, en dat heet een…. emulsie. Meestal komen die druppeltjes dan ook langzamerhand weer bij elkaar en worden het steeds minder steeds grotere druppels, totdat de twee stoffen weer helemaal gescheiden zijn. Als je heel hard schudt kun je vaak wel zulke kleine druppeltjes maken dat je die misschien met het blote oog niet meer los kunt zien, en dan duurt het best lang voor ze weer bij elkaar komen. Maar door die druppeltjes kun je, zelfs als ze heel klein zijn, niet door de vloeistof heen kijken.

  Een suspensie is meestal een vaste stof die niet oplost en niet als “druppeltjes” maar als “korreltjes” een tijdje blijft zweven. Ook dan kun je er niet doorheen kijken.

  Nu duidelijker?

  Rob

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Rob Hooft.
  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Rob Hooft.
  #1353 Reageer
  Sanne
  Gast

  Ja! Heel erg bedankt!!

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Oplossingen, suspensies en emulsies
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">