micro-niveau

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #1312 Reageer
  Francien
  Gast

  Hoi, in magister las ik dat jullie er zijn. ik heb gelijk een vraag. ik moet van mijn docent een verklaring op micro-niveau opstellen voor de hoge treksterkte van kevlar en Dyneema. bij kevlar zitten er h-bruggen tussen de ketens, maar bij Dyneema niet. Maar waarom heeft Dyneema dan wel een bijna even grote treksterkte? ik kom er niet uit.

  #1313 Reageer
  Mathijs
  Gast

  Hoi Francien,

  Goed opgemerkt dat een groot deel van de mechanische sterkte van Kevlar komt door de waterstofbruggen tussen de amides in het materiaal.

  In Dyneema heb je zulke interacties niet, aangezien Dyneema in feite ultra-hoogmoleculair-gewicht polyetheen ((CH2CH2)n, met n heel hoog) is. De enige interacties die in dit materiaal dus een rol spelen, zijn Van der Waalsinteracties. Het trucje zit hem bij Dyneema in het productieproces. In een notendop wordt er een geconcentreerde, stroperige oplossing van de polymeren gemaakt waar vervolgens vezels uit getrokken worden. Door dit trekproces gaan alle lineaire polyetheen ketens naast elkaar liggen, waardoor het polymeer kan kristalliseren. Deze kristallijne domeinen in de vezel zijn bijzonder sterk en zorgen ervoor dat het materiaal een aanzienlijke treksterkte krijgt.

  Ik hoop dat het zo duidelijk is. Laat het even weten als je nog meer vragen hebt!

  Groetjes,
  Mathijs

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: micro-niveau
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">