is Zwavel een dipool?

 • 10 juni 2021 om 14:09 #2641
  Reageer
  Nina
  Gast

  Hoi.

  Is de lewis structuur van zwavel een dipool of niet?….

  Nina

  10 juni 2021 om 14:21 #2642
  Reageer
  Jan-Hein
  Gast

  Beste Nina,

  Zou je je vraag kunnen verduidelijken? Zwavel alleen heeft geen dipool maar als deze een verbinding aangaat met andere atoomsoorten KAN er een dipool ontstaan.

  Jan-Hein

  10 juni 2021 om 18:29 #2643
  Reageer
  Nina
  Gast

  Ik bedoel meer van, lost zwavel op in water? Water is immers een dipool. Maar ik weet niet over SO2 ook een dipool is. Ik zie nu mijn fout, ik bedoel SO2 ipv zwavel. Heffen de ladingen van SO2 elkaar op dus is SO2 geen dipool dus ook niet oplosbaar in water?

  10 juni 2021 om 19:55 #2644
  Reageer

  Beste Nina,

  Er zijn meerdere ‘manieren’ om een antwoord te vinden op deze vraag. Hoe je dit antwoord moet vinden hangt sterk af van de vraag of je al wel of niet de VSEPR theorie / Lewis structuren hebt gehad.

  Ik zal er voor nu even vanuit gaan dat dit niet zo is, als ik dit verkeerd in schat, laat het dan vooral weten dan beantwoord ik je vraag nogmaals maar dan met uitleg van de VSEPR / Lewis structuur van SO2.

  Om de vraag te beantwoorden of een stof polair is of niet, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen:
  1. zijn er polaire atoombindingen in een molecuul aanwezig?
  Als het antwoord ‘nee’ is, dan heeft het molecuul geen polaire bindingen en dus kan het molecuul ook geen dipoolmoment hebben en dus de stof apolair.
  Is het antwoord ‘ja’, dan zijn er wel polaire bindingen, dit is het geval wanneer het verschil in elektronegativiteit tussen atomen > 0,5 is. Je kunt de elektronegativiteit van atomen vinden in binas tabel 40A.

  Uit jouw vraag begrijp ik dat jij al ontdekt hebt de de S-O binding een polaire binding is.
  Indien een molecuul polaire bindingen heeft, heeft een stof niet altijd een dipoolmoment.
  Daarvoor moet vraag 2 beantwoord worden

  2. Is het molecuul symmetrisch? Vallen de ‘krachten’ tegen elkaar weg als gevolg van de symmetrie?
  Wanneer het molecuul uit 2 atomen bestaat, kan het nooit zo zijn dat er twee tegenwerkende krachten aanwezig zijn en is het molecuul altijd polair wanneer er een dipoolbinding is. Vanaf 3 atomen of meer moet je kijken naar de vorm van het molecuul.
  De vorm van het molecuul kun je voorspellen met de VSEPR theorie. Indien je deze theorie (nog) niet gehad hebt, dan kun je in binas tabel 55 kijken of de stof die je zoekt erin staat. Als de stof erin staat en het dipoolmoment is niet 0 Cm, dan heeft de stof een dipoolmoment en dan is de stof dus polair.
  Belangrijk is wel je te realiseren dat in deze tabel zeer weinig stoffen staan vermeld, er zijn natuurlijk veeeeel meer polaire stoffen.

  Staat de stof niet in de tabel dan moet de structuur gegeven worden zodat je kunt zien of de krachten als gevolg van de polaire atoombindingen elkaar opheffen. Zijn de krachten tegengesteld (zoals in CO2) dan heeft het molecuul wél polaire bindingen maar geen dipoolmoment en is het een apolaire stof. Zijn de krachten niet tegengesteld, of in 1 richting tegengesteld maar in een andere richting niet dan zijn er én polaire atoombindingen én een dipoolmoment (zoals bij H2O) en dan is het een polaire stof.

  Ik hoop dat je hiermee het antwoord op je vraag over SO2 kunt vinden.
  Lukt het niet dan laat maar weten wat je nog niet begrijpt!

  Groeten,
  Yvette

  10 juni 2021 om 23:08 #2645
  Reageer
  Nina
  Gast

  dus SO2 is een dipool? Ik heb wel VSPR theorie gehad maar ik gok dat SO2 een dipool is want als ik die Lewis structuur teken dan heeft een O atoom wel een lading andere niet.
  https://chemistry.stackexchange.com/questions/87057/lewis-structure-of-so2
  ^^^^
  Klopt dit?

  11 juni 2021 om 21:51 #2646
  Reageer
  Nina
  Gast

  Hoi…

  Ik zie dat in het bovenstaande link twee verschillende lewissteucturen zijn….

  Welke zijn dan goed?

  Nina

  12 juni 2021 om 14:20 #2647
  Reageer
  Peters
  Bijdrager

  Hallo Nina,

  Je hebt zo te zien nog geen antwoord op je laatste vraag. Er zijn dus zeker drie zogenaamde grensstructuren (mesomere structuren) mogelijk: 1 met een min-lading op de linker O, 1 met een min-lading op de rechter O en 1 met twee dubbele bindingen. De laatste komt je misschien vreemd voor, maar de reden daarvoor is dat ook elektronen in niveau ónder het buitenste niveau mee kunnen doen. Zo heeft een zwavelatoom dus meer valentie-elektronen. Maar belangrijk voor jou is dat de O atomen enigszins min zijn en het zwavelatoom enigszins plus. Omdat een SO2 molecuul niet lineair is, betekent dit dat het een dipoolmolecuul is.
  Beantwoordt dit jouw vraag? Stel zo nodig een volgende.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

Reageer op: is Zwavel een dipool?
Mijn informatie: