Het versterkt broeikaseffect

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Chemie & technologie Het versterkt broeikaseffect

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #3269 Reageer
  Rhodé
  Gast

  Wat houdt het versterkt broeikaseffect in? (het natuurlijk en versterkt broeikaseffect, waarom is dit schadelijk, is dit probleem ook in andere landen?)

  #3271 Reageer
  docent Dick
  Deelnemer

  Beste Rhode,

  Het broeikaseffect is het proces waarbij warmtestraling van het aardoppervlak geabsorbeerd wordt door atmosferische broeikasgassen en vervolgens uitgezonden wordt in alle richtingen. Doordat een deel wordt teruggezonden naar het aardoppervlak, neemt de oppervlaktetemperatuur toe. De atmosfeer is selectief transparant: het laat zichtbaar licht van de zon wel bijna volledig door. Zonder het broeikaseffect, dus zuiver het effect van zonlicht en aardwarmte, zou de oppervlaktetemperatuur op Aarde gemiddeld -18 °C zijn; feitelijk is zij echter +15 °C. Het effect is genoemd naar de broeikas waar een glazen of plastic overkapping de uitstraling van warmte tegenhoudt en zo de temperatuur in de broeikas laat oplopen.

  Menselijk handelen, zoals ontbossing en de verbranding van fossiele brandstoffen zorgen ervoor dat op Aarde de concentratie van een aantal broeikasgassen stijgt, waardoor het broeikaseffect wordt versterkt. Dit leidt tot de opwarming van de Aarde.

  Het is schadelijk omdat hierdoor het zeewater opwarmt (o.a. koraal sterft) en poolkappen en gletsjer versneld smelten.

  De stijging van de temperatuur op aarde heeft wereldwijd gevolgen: Meer overstromingen doordat de zeespiegel stijgt. Vooral dichtbevolkte kustgebieden en rivierdelta’s in ontwikkelingslanden zullen hier mee te maken krijgen. Voedseltekorten in gebieden waar het droger wordt, met als gevolg honger en ondervoeding.

  Welke van de genoemde effecten zouden invloed hebben op het leven in Nederland denk je?

  Docent Dick

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Het versterkt broeikaseffect
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">