het identificeren van stoffen mbv geur

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Buiten de categorieën het identificeren van stoffen mbv geur

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1357 Reageer
  Danielle
  Gast

  Goedemiddag,

  Ik moet voor mijn aankomend practicum stoffen kunnen identificeren met behulp van een aantal eigenschappen. Ik loop alleen vast bij de geuren. Bij de reacties van sommige stoffen komt er namelijk een herkenbare geur vrij, maar ik heb geen idee welke geur bij welke stof hoort. Zou u mij kunnen wijzen op een aantal bekende stoffen waarbij een geur vrijkomt bij reacties? (met name redox en zuur-/base reacties). Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Danielle

  #1358 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Hallo Danielle,

  Dit vind ik een lastig onderwerp, omdat het scheikundepracticum meestal zo is ingericht dat geen giftige stoffen vrijkomen, die je kunt inademen. Ik kan wel een voorbeeld van beide noemen.
  Als aan een kaliumchlorideoplossing aangezuurde waterstofperoxide wordt toegevoegd, zal chloorgas ontstaan. Daarvan is de geur wel bekend.
  Als aan een ammoniumchlorideoplossing loog wordt toegevoegd, ontstaat ammoniak, dat gedeeltelijk als gas uit de oplossing ontwijkt. Ook een bekende geur.
  Zowaar, een voorbeeld van een redox- en een zuur-base-reactie.
  Andere gassen/stoffen met een geur: zwaveldioxide, azijnzuur. Daarna houdt het wel op.
  Hopelijk kun je hiermee verder. Anders stel je maar een vervolgvraag.

  Groet,

  jan Wim Peters

  #1359 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Misschien is het verstandig om de grenswaarden van de 4 genoemde stoffen op te zoeken. Het experiment moet natuurlijk wel veilig uitgevoerd worden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: het identificeren van stoffen mbv geur
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">