Exotherme reactie

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #2183 Reageer
  Koen
  Gast

  Hoi, weet een van jullie een exotherme reactie die niet ontploft of giftig is want ik heb er een nodig voor mijn scheikunde po. Ik moet een beker verwarmen.

  #2197 Reageer

  Hoi Koen,

  Bedankt voor je vraag en leuk dat je zelf een experiment wilt bedenken. De suggesties die hierboven zijn aangegeven, zijn niet heel praktisch en je hebt er weinig aan om bijvoorbeeld voor te doen voor een leraar. We willen natuurlijk wel dat de experimenten reproduceerbaar zijn.

  Er zijn in feite best veel exotherme reacties die je kan uitvoeren en of ze tot een explosie leiden of giftig zijn, hangt af van de concentraties en condities waarin je de stof gebruikt. Je zou kunnen proberen om simpelweg een erg verdunde oplossing van een sterk zuur (neem HCl bijvoorbeeld) te gebruiken en dit op te lossen in bijvoorbeeld een beker gevuld met water. Door de temperatuur met een thermometer te volgen, zou je best interessante observaties kunnen doen.

  MAAR, ik raad je aan om dit eerst te overleggen met je leraar voordat je het daadwerkelijk gaat uitvoeren. Werken met een sterk zuur vereist wat extra veiligheidsmaatregelen (zoals een zuurkast en bepaalde handschoenen voor bescherming). Anders zou je simpelweg een bepaald zout zoals keukenzout (NaCl) kunnen oplossen in water. Dan zou je ook iets moeten zien gebeuren met de temperatuur.

  Siebe

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 6 maanden geleden door frankkncv.
  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 6 maanden geleden door C3.
  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 6 maanden geleden door C3.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Exotherme reactie
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">