evenwichtsvoorwaarde

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Reacties evenwichtsvoorwaarde

 • Dit onderwerp is leeg.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #3332 Reageer
  kiki
  Gast

  ‘Hoi, Mijn vraag was welke stoffen allemaal in een evenwichtsvoorwaarde mogen, ik zie soms H2O er wel tussen staan en soms niet. En vroeg mij of of (l): liquids er wel of niet in thuis hoorden. Dan had ik nog een vraag bij een reacties met en (aq) en (g) moeten dan beide stoffen in de evenwichtsvoorwaarde of alleen de (g) of alleen de (aq)’

  #3334 Reageer
  test
  Gast

  Hoi Kiki,

  Het antwoord is eigenlijk dat “alles mag, als je het maar steeds hetzelfde doet”…. Want alleen als je het steeds op dezelfde manier doet, dan kun je de waarden met elkaar vergelijken. En alleen als je de waarden kunt vergelijken kun je zien of die onveranderd is! Als je wilt vergelijken met een waarde in een tabellenboekje dan moet je dus ook precies hetzelfde doen als wat ze hebben gedaan bij het maken van het tabellenboekje.

  Nou zijn er dus wel een paar dingen die men afspreekt over hoe je dit gewoonlijk aanpakt. Gewoonlijk zul je water er niet in zien staan. Niet omdat het niet “mag” dus, maar omdat in de meeste gevallen de concentratie van water altijd hetzelfde blijft, en dan is het erbij zetten niets anders dan “alles vermenigvuldigen met 55”. Dit is de reden dat er normaal alleen alle opgeloste stoffen en gassen in de evenwichtsvoorwaarde worden opgenomen: daarvan kan de concentratie en de druk worden veranderd. En dus moeten die er zeker allemaal in.

  Als je je deze regels herinnert kun je ook de uitzonderingen begrijpen: water zal WEL worden opgenomen als de reactie in een ander oplosmiddel zit, en de concentratie van water wel kan veranderen. En als je dingen in een mengsel van twee vloeistoffen doet (bijvoorbeeld alcohol/water) dan kan de concentratie daarvan ook belangrijk zijn als ze meedoen aan de reactie.

  #3337 Reageer
  Luuk
  Gast

  Beste Kiki,
  Hier is vaker verwarring over.

  Om duidelijkheid te krijgen over of H2O in een evenwichtsreactie hoort moet je jezelf afvragen wordt er water gevormd (als product) of is iets opgelost in water?

  Indien er een evenwichtsreactie plaatsvind van een gas kunnen vloeistoffen dan buiten beschouwing worden gehouden?

  En indien er een evenwichtsreactie plaatsvind in een vloeistof kunnen gassen dan buiten beschouwing worden gehouden?

  Indien je er niet uitkomt plaats gerust een voorbeeld en dan kunnen wij je wat meer opweg helpen.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Reactie #3337 in evenwichtsvoorwaarde
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">