Ethers naamgeving

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #2928 Reageer
  Daisy
  Gast

  Hallo,

  Maakt het uit als ik ipv methoxyethaan ethoxymethaan zeg?

  Groet,
  Daisy

  #2929 Reageer

  Hoi Daisy,

  Dat maakt zeker uit. Binnen scheikunde zijn er regels voor de naamgeving van stoffen die erg belangrijk zijn. Er zijn namelijk zo ontzettend veel verbindingen en stoffen mogelijk waardoor goed afgesproken moet worden hoe je de stoffen noemt. Het zou al snel een chaos worden als de naamgevingregels niet worden opgevolgd met als gevolg dat het heel moeilijk wordt om de structuur van stoffen met elkaar te delen.

  In jouw voorbeeld benoem je een ether. Daar is de regel (die je waarschijnlijk al wist) dat de langste koolstofketen aan het zuurstofatoom achteraan de naam komt, en de kortste keten vooraan wat gebonden aan het zuurstofatoom. Dan kom je inderdaad op methoxyethaan uit. Voor een simpel molecuul als dit begrijp ik dat het niet zo zou uitmaken, maar naarmate de moleculen complexer en groter worden, wordt het steeds belangrijker.

  Groetjes,

  Siebe

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Ethers naamgeving
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">