Dipolen

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #3338 Reageer
  Lonneke
  Gast

  Goedemiddag,

  Ik vind het concept van dipolen nog wat verwarrend. Ik heb een opgave waarin 4 verbindingen worden genoemd:

  SiH3Cl
  SiH2Cl2
  SiHCl3
  SiCl4

  Nu is de vraag bij welke van deze verbindingen dipooldippolbindingen tussen de moleculen aanwezig zijn.
  Volgens de antwoorden is dit allen bij SiCl4 niet het geval. Kunt u mij uitleggen waardoor dit komt?

  Ik begrijp dat de andere drie stoffen dipolen bevatten, want er bevinden zich polaire atoombindingen tussen het silicum- en de chlooratomen.
  Maar waarom is er geen sprake van dipolen bij SiCl4. Ik begrijp dat bij een lineaire structuur de effecten van polaire atoombindingen elkaar als het ware opheffen. Maar is dit bij tetraëdrische structuren ook het geval?

  #3339 Reageer
  MarijnC3
  Moderator

  Een molecuul is een dipoolmolecuul als aan 2 voorwaarden is voldaan. Jij noemt al dat er polaire atoombindingen tussen de atomen in het molecuul aanwezig moeten zijn. De andere voorwaarde is dat het molecuul niet symmetrisch moet zijn. Je noemt zelf al de tetraëdrische structuur. Dat klopt want er is sprake van 4 omringing. Ik weet niet of dit al besproken is. Ga voor de genoemde moleculen na of ze wel of niet symmetrisch zijn. Een molecuul is symmetrisch als deze aan alle kanten hetzelfde eruit ziet.
  Ik hoop dat je nu verder kunt met het vraagstuk. Succes ermee.

  #3347 Reageer
  Lonneke
  Gast

  Natuurlijk, deze tetraëder, die wordt omringd door 4x hetzelfde atoom is symmetrisch. Bij de andere stoffen is geen sprake van symmetrie. Volgens mij begrijp ik het. Bedankt.

  #3354 Reageer
  akyvanderbeek
  Deelnemer

  Hallo Lonneke,
  Fijn dat je het begrijpt.
  Zoals je aangeeft is een molecuul SiCl4 symmetrisch en de andere moleculen niet. Daarom kunnen die moleculen voorgesteld worden met een kant die een beetje positief is en een kant die een beetje negatief is (bij het atoom dat het meest elektronegatief is). Vandaar de naam dipool, di = 2 dus 2 kanten.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Reactie #3354 in Dipolen
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">