chlorination reactie met POCl

Vraagbaak Scheikunde Mijn vraag gaat over… Reacties chlorination reactie met POCl

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #3390 Reageer
  c3
  Gast
  #3401 Reageer
  Yasmine
  Gast

  Hallo,

  Ik heb een vraag over een reactiemechanisme. Het gaat om een chlorination reactie met POCl van een benzeen verbinding bestaande uit koolstof en stikstofatomen, waarbij de zuurstof van een carbonyl wordt vervangen door een chloor in het eindproduct.

  In de eerste stap vormen de vrije elektronen paren van de stikstof een dubbele binding in de ring, waarna de dubbele binding van de carbonyl openklapt en zuurstof een negatieve lading krijgt. De negatieve lading van de zuurstof valt vervolgens aan op de P, waarna een Cl vertrekt. Ik dacht dat de Cl- in de volgende stap een aanval doet op de koolstof, maar dit blijkt niet goed te zijn.

  Ik weet niet hoe ik de volgende stap moet tekenen, ik wou dat ik een foto erbij kon voegen om het te verduidelijken, maar helaas kan dat niet.

  Ik hoop dat u mij kan helpen.

  Groetjes,

  Yasmine

  #3402 Reageer

  Beste Yasmine,

  Hoewel ik wel een idee heb, is het lastig je vraag te beantwoorden zonder de exacte uitgangsstoffen en reagentia te weten.
  Kun je vertellen wat precies je uitgangsstof is door bijvoorbeeld de naam van de stof te geven of de structuur duidelijk te beschrijven? En of er naast POCl nog meer reagentia aanwezig zijn, bijv. zuren of basen?

  En kun je aangeven welke opleiding je doet, zodat ik kan inschatten op welk niveau ik je moet helpen (wat je wel/nog niet hebt gehad)?

  Met vriendelijke groeten,
  Yvette

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: chlorination reactie met POCl
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">