bindingen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #1848 Reageer
  Timmy
  Gast

  Welke van onderstaande elementen trekt het hardst aan een gemeenschappelijk elektronenpaar in een covalente binding. verklaar ook waarom.

  A. Arseen
  B. Koolstof
  C. Stikstof
  D. Zwavel

  ik dek Stikstof omdat het de grootste ENW heeft. Als dit juist is kan je het dan nog beter formuleren. Zo niet wat is het juiste.

  #1855 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Dag Timmy,

  Nou weet ik niet, wat je met ENW bedoelt( Nu wel, elektronegatieve waarde). Ik ken wel het begrip elektronegativiteit. Dat is de mate waarin een atoom aan een gemeenschappelijk elektronenpaar trekt. Op wikipedia staat daarover een mooi diagram(C en S staat niet aangegeven, waarom niet?). Dat geeft je het antwoord.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

  #1857 Reageer
  Timmy
  Gast

  dus wat is het antwoord? Niet stikstof?

  #1859 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Ja, het is stikstof met een ENW van 3,0. De andere hebben een kleinere ENW.
  Dat een stikstofatoom harder aan de elektronen trekt is lastig te verklaren; het is een ervaringsfeit. Het stikstofatoom heeft vergeleken met soortgelijke moleculen een grotere negatieve lading. Vergelijk het dipoolmoment van AsH3(0,72), PH3(1,9) en NH3(4,9).

  Ik hoop dat het nu duidelijk is.

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #1862 Reageer
  Timmy
  Gast

  Ok bedankt.

  Wat is de lewisstructuur van een carbonaation. In boek zijn dit uitzonderingen omdat het hier de donor het element is met de kleinste ENW

  #1863 Reageer
  Jan Wim Peters
  Deelnemer

  Hallo Timmy,

  Wat betekent in dit verband het woord “donor” en waarom zou dit een uitzondering zijn? Je telt in het carbonaat-ion het aantal valentie-elektronen van C en 3 O, daar tel je de negatieve lading bij op. Dan kom je aan (4+3.6+2=) 24 elektronen, dus 12 paren. Met C als centraal atoom moet je zo tot een Lewis structuur komen met, zo mogelijk, allemaal oktetten. Snap je dit? Ik heb hier het woord donor niet bij nodig.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

  #1869 Reageer
  Timmy
  Gast

  ik bedoel donor acceptor binding

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: bindingen
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">