beton

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #2312 Reageer
  Max
  Gast

  waarom lost beton niet op als het nat word want het is toch een zouthydraat

  #2313 Reageer
  Mathijs
  Deelnemer

  Hoi Max,

  Beton bestaat inderdaad uit een complex mengsel van zouthydraten die gevormd worden wanneer cement en water gemengd worden. Hoewel die hydraten dus watermoleculen in hun kristalrooster hebben, is dat kristalwater, omdat het echt onderdeel van het kristal is, niet echt te vergelijken met watermoleculen in een glas water. De watermoleculen zorgen ervoor dat alle ionen stevig in het kristalrooster zitten. Als je bijvoorbeeld in Binas tabel 45B kijkt, zie je ook dat hydraten, dus zouten met kristalwater, ook niet per se goed oplosbaar zijn in water.

  Al met al moet je zo’n hydraat dus eigenlijk echt als een ander zout beschouwen dan het ‘droge’ zout, en het is zeker niet slechts een ‘natte’ variant van het droge zout.

  Helpt dit je zo een beetje? Als je nog verdere vragen hebt, hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Mathijs

  #2346 Reageer
  Max
  Gast

  Bedankt! en als je dan een slecht oplosbaar zout hebt hoe ziet zon reactie eruit want ik begrijp neerslagreacties ook en oplosvergelikingen maar wat nu als je een slecht oplosbaarzout in water doet is er dan een neerslag of hoe ziet die vergelijking eruit.

  #2347 Reageer
  M. Bus
  Deelnemer

  Beste Max, wat goed dat je bekend bent met neerslagreacties en met oplosvergelijkingen. Voor het antwoord op je vraag heb je beide nodig. Of een zout goed of slecht oplosbaar is hangt af van hoeveel zout je in een hoeveelheid water kan oplossen tot het verzadigd is. Op dat moment slaat er net zo veel zout neer als dat er oplost. De neerslagreactie en de oplosreactie zijn dan in evenwicht. Ze vinden dus tegelijkertijd plaats. Bij een slecht oplosbaar zout is dit evenwicht heel snel bereikt omdat er maar weinig oplost. Bij een goed oplosbaar zout wordt dit evenwicht misschien helemaal niet bereikt omdat alles oplost. Als je dan steeds meer zout toevoegt zal het op een bepaald moment niet meer oplossen en heb je ook daar evenwicht bereikt. Is het zo duidelijk? Zo niet dan zie ik wel een vervolgvraag verschijnen.
  Gr. Marcel

  #2350 Reageer
  Max
  Gast

  Ik denk dat ik begrijp wat u zegt (wij slaan dynamisch evenwicht over dus daar weet ik nog niks van) ik vat uw zinnen op als een zout dat slecht oplost is snel verzadigd en het overige zout zakt naar de bodem. Heb ik het goed begrepen?

  #2353 Reageer
  M. Bus
  Deelnemer

  Je hebt het begrepen Max!

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: beton
Mijn informatie:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">