Menu

Lesmateriaal

Doe hier inspiratie op voor het implementeren van de scheikundige beroepspraktijk in de les.

Research4U
Deze lessenreeks voor het vwo bestaat uit 9 modules die erop gericht zijn scholieren actief kennis te laten maken met de werkzaamheden van een wetenschappelijk onderzoeker. In elke les maken de scholieren kennis met een jonge wetenschapper die uitlegt wat hij of zij doet en vertelt waarom zijn of haar werk belangrijk of interessant is. Vervolgens worden de scholieren uitgedaagd om mee te denken met de onderzoeker.

Bekijk hier de materialen van Research4U.

Future4U
De zeven Future4U-lessen zijn erop gericht havo- en vwo-scholieren actief kennis te laten maken met de zeven bètawerelden. Elke experimentles heeft een realistische beroepscontext en bevat opdrachten waarbij onderzoeken en ontwerpen centraal staan. Scholieren zetten een onderzoek op, voeren een onderzoek uit, ontwerpen een nieuw product of verbeteren een bestaand.

Van een geoptimaliseerde droogshampoo to plantengroei op andere planeten en van ingenieus ontworpen hot pack tot een goed werkende elektromotor – Future4U is uitdagend, origineel én praktijkgericht.

De experimentlessen zijn geschikt voor scheikunde, natuurkunde en biologie, allen uitvoerbaar in 1 à 2 lesuren. Elke les sluit aan bij verschillende subdomeinen uit het examenprogramma.

Future4U bevat een docentenhandleiding met daarin antwoorden bij de opdrachten, toelichtingen bij de tekst en instructies bij de experimenten.

Bekijk hier de materialen van Future4U.

Bèta4U
Twee bundels met daarin elk tien scienceproeven voor de brugklas. Van parfum tot sportdrank maken en van flitsende suiker tot aardappelketchup – je vindt het allemaal in de bundels. Bij elke proefuitleg is er ook aandacht voor beroepen en aanvullende onderzoekjes.

Bekijk hier de materialen van Bèta4U.

PROEF!werk
In de PROEF!werk-klapper vind je elf lesmodules voor de onderbouw van de havo. Met deze modules wil Stichting C3 de aandacht vergroten voor de beroepen in de Applied Sciences. Elke module bestaat uit een proef, (huiswerk)opdrachten, een practicum en docentenhandleiding. Doordat de experimenten gekoppeld zijn aan beroepen kruipen leerlingen in de huid van een beroepsbeoefenaar.

De klapper en lesmodules zijn ontwikkeld in samenwerking met Domein Applied Science, bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen en zijn digitaal beschikbaar.

Bekijk hier de materialen van Proef!werk.

Exact wat je zoekt!
Op deze website kunnen scholieren meer informatie over opleidingen en beroepen in de bètasector vinden. Filmpjes, interviews en een overzicht van de bètawerelden geven een goed beeld van de mogelijkheden.

VNCI – modules nieuwe scheikunde
Op deze website vind je negen modules (die bestaan uit meerdere lessen) bedoeld voor havo en vwo. De modules zijn ontwikkeld in het kader van de Nieuwe Scheikunde en sluiten aan bij het nieuwe scheikunde examenprogramma.

 

Kijk ook eens op onze andere websites:

natuurkundenl